Hoe moet ik een uitvaart regelen?

De invulling van de dag van de uitvaart verschilt onderling heel sterk en hangt sterk af van wensen van de overledene en/of de nabestaanden voor de uitvaart. Desalniettemin zijn er een aantal onderdelen die voor de meeste uitvaarten overeenkomen.

 

De uitvaartplechtigheid regelen

De overledene wordt op de dag van de uitvaart naar de locatie van de uitvaartplechtigheid gebracht. Hier komen ook alle genodigden naartoe. In de katholieke traditie gebeurt de uitvaartplechtigheid in de kerk, maar net zo goed vinden uitvaarten plaats in het uitvaartcentrum zelf of een locatie naar keuze. De invulling en locatie van de plechtigheid hangt volledig van de geloofsovertuiging en de wensen van de overledene en de nabestaanden af.

 

Voor de praktische afhandeling van de uitvaart kan u terecht bij uw begrafenisondernemer. Hij zal u in elke stap begeleiden en aangeven wat er nodig is.

Vind een begrafenisondernemer

 

Begrafenis of crematie regelen

Na de uitvaartplechtigheid wordt de overledene naar het kerkhof gebracht als er sprake is van een begrafenis. Als de overledene gecremeerd wordt, dan wordt de kist naar het crematorium gebracht. Daarna kan de urne eveneens naar het kerkhof gebracht worden om deze een laatste rustplaats te geven of kunnen de assen op een strooiweide uitgestrooid worden. Meestal gebeurt deze laatste groet in selecte kring, met de naaste familieleden. Nadien volgt er in veel gevallen een koffietafel met de nabestaanden.

 

Voor de begrafenis of crematie zijn er een aantal administratieve zaken die geregeld moeten worden. Ook hiervoor kan u bij uw begrafenisondernemer terecht. Voor de koffietafels hebben de begrafenisondernemers vaak vaste formules waar u uit kan kiezen. Wij raden u dan ook aan om voor het regelen van de uitvaart contact op te nemen met een begrafenisondernemer in uw buurt.

Vind een begrafenisondernemer