Een grafsteen: een laatste herdenking

Een grafsteen, grafzerk of een grafmonument wordt op het graf geplaatst om de overledene te herdenken.

 

Verschillende materialen en modellen van grafstenen

Zoals de naam graf-steen aangeeft worden grafstenen meestal uit natuursteen vervaardigd, maar ook hout of glas zijn vandaag mogelijk. Het materiaal en ontwerp bepalen in grote mate de prijs van de grafsteen.

 

Het grafmonument is iets heel persoonlijk, neem dus gerust de tijd om te overwegen wat u wil. Een grafsteen wordt pas een paar maanden na de begrafenis geplaatst om verzakking te voorkomen. Vaak wordt een voorlopig monument gezet zoals een gedenkplaatje om het graf te identificeren, tot de uiteindelijke grafsteen gekozen en geplaatst is.

 

Informatie op een grafsteen

Het doel van een grafsteen is om de plaats waar het graf ligt te herkennen. Daarom moet bepaalde informatie aanwezig zijn om het juiste graf te identificeren. Welke informatie op de grafsteen komt, is volledig vrij. De meest voorkomende zaken vermeld op een grafsteen zijn:

 

    • Naam van de overledene;
    • Geboorte- en overlijdensdatum (eventueel met leeftijd);
    • Familierelaties (ouders, partner, kinderen…);
    • Beroep of een typerende eigenschap van de overledene;
    • Eventueel een herdenkingstekst of gedichtje.

 

Personalisatie van de grafsteen

Er zijn veel mogelijkheden om een grafsteen naar uw hand te zetten. Denk aan de belettering, de tekst die u erop zet, maar ook aan een aantal grafornamenten zoals kruistekens, bloemvazen of een foto van de overledene.

 

Elke begrafenisondernemer heeft een aanbod standaardgrafstenen, maar in veel gevallen kunt u ook een persoonlijk ontwerp laten maken. Vraag uw begrafenisondernemer wat de mogelijkheden zijn.

 

Vind een begrafenisondernemer in uw buurt

 

Regels voor een grafsteen

Elke begraafplaats heeft zijn eigen reglement voor grafstenen. Die regels bepalen bijvoorbeeld hoe groot een grafsteen mag zijn en uit welk materiaal die mag bestaan. Vraag dus steeds na bij de specifieke begraafplaats wat mogelijk is.

   

Grafsteen voor een begrafenis

Voor de keuze van uw grafsteen bij een begrafenis kan u kiezen uit een opstaande rug of de traditionele grafsteen (wat het meeste voorkomt) of uit een liggende grafzerk. Beide kunnen in een enkele of dubbele vorm uitgevoerd worden. Daarnaast zijn er vaak ook kinderzerkjes in speelsere vormen beschikbaar voor op het graf van kinderen te plaatsen.

 

Grafsteen voor een crematie

Een grafsteen voor een crematie is meestal aangepast aan waar de urn geplaatst wordt. Wordt de urn begraven in een urnenveld of urnenkelder, dan gebruikt men vaak een zogenaamd lessenaarsdeksel of urnendeksel. De grafsteen is kleiner dan die voor een begrafenis omdat het graf veel minder plaats inneemt. Ook hier kan u kiezen voor een liggende of staande grafsteen. Als de urn in een urnenmuur wordt bijgehouden, is er meestal sprake van een aan de muur bevestigde urnenplaat. Vaak gebruikt men een urnenvaas om bloemen in te plaatsen.