Doodskisten en urnes: kostprijzen

Of u nu kiest voor een begrafenis of crematie, in beide gevallen is een kist nodig. Elke begrafenisondernemer heeft een aanbod doodskisten en kan u helpen met de keuze van een uitvaartkist.

 

Doodskist voor begrafenis of crematie

Doodskisten voor een begrafenis bestaan meestal niet uit hetzelfde materiaal als kisten voor een crematie. Deze laatsten zijn vaak gemaakt uit spaanplaat of mdf (om de schadelijke stoffen die vrijkomen tijdens een crematie te beperken), terwijl men bij begrafeniskisten eerder opteert voor hout (eventueel gepersonaliseerd).

 

Wat kost een doodskist? 

De prijs van een doodskist varieert heel sterk, afhankelijk van de houtsoort, de dikte van het hout en de afwerking van de kist. De goedkoopste uitvaartkisten kosten ongeveer 400 euro, terwijl de duurdere exemplaren kunnen oplopen tot enkele duizenden euro’s.

 

Wat kost een urne?

Bij uitstrooiing kan de urne van het crematorium gebruikt worden, maar voor bewaring van de assen op de begraafplaats of thuis dient u een sierurne aankopen. Die zijn er in allerlei materialen en ontwerpen. De gemiddelde prijs van een urne is 250 euro, al zijn er uiteraard goedkopere en duurdere modellen. Vraag uw begrafenisondernemer naar het aanbod urnen.

 

Ecologische doodskisten

Er zijn bedrijven die milieuvriendelijke uitvaartkisten aanbieden. Dit zijn kisten die biologisch afbreekbaar zijn en geen grondvervuiling veroorzaken. Zo wordt er geen metaal gebruikt in de doodskist. Vraag hierbij aan uw begrafenisondernemer steeds wat mogelijk is.

 

Uitvaartcentra

Vind een begrafenisondernemer in uw buurt