Opbaring van een overledene

De opbaring van een overledene geeft nabestaanden de gelegenheid om hun geliefde een laatste keer te zien en op die manier afscheid te nemen. Voor veel mensen is dit een belangrijke stap in het rouwproces.

 

Opbaring van een overledene in het uitvaartcentrum

Meestal gebeurt de opbaring van een overledene in het uitvaartcentrum, maar het kan bijvoorbeeld ook in het ziekenhuis. De meeste uitvaartcentra hebben hiervoor een gekoelde ruimte waar de overledene na de laatste verzorging wordt opgebaard voor een laatste groet.

 

Thuisopbaring van een overledene

Sommige mensen opteren ervoor om de overledene thuis op te baren. Vaak wordt het niet meer gedaan, maar het is wel perfect mogelijk. Het voordeel van thuisopbaring is dat de nabestaanden langzaam afscheid kunnen nemen in een vertrouwde omgeving en sfeer. Het is immers de plaats waar de overledene zich thuis voelde. Bij thuisopbaring kunnen familie en vrienden op elk moment van de dag even bij de overledene zijn en hoeft er geen rekening gehouden te worden met de openingsuren van het funerarium of mortuarium. Bovendien zien de nabestaanden het lichaam veranderen en komen zo tot besef van het overlijden. Op die manier wordt het makkelijker om de overledene los te laten tijdens de uitvaart.

 

Hoe werkt een opbaring van een overledene?

Het lichaam wordt op een gekoelde oppervlakte bewaard. Dat kan een bed, maar ook een kist zijn, thuis, of bij de begrafenisondernemer. Vaak wordt bij een thuisopbaring thanatopraxie toegepast. Dat heeft enkele voordelen: er is geen koeling nodig, het lichaam voelt niet koud aan en behoudt zijn natuurlijke uitstraling.

 

Niet-opbaring van een overledene

De overledene kan er in zijn/haar laatste wilsbeschikking ook voor gekozen hebben niet te worden opgebaard. In dit geval blijft het lichaam van de overledene in het mortuarium van de begrafenisondernemer tot aan de uitvaartplechtigheid en kan men geen laatste groet aan de overledene meer brengen.

 

Uitvaartcentra

Vind een begrafenisondernemer in uw buurt