Repatriëring van een overledene

Repatriëring naar België of het buitenland

Als een dierbare overlijdt, kan de begrafenisondernemer zorgen voor een repatriëring van het lichaam naar het vaderland. Of de overledene nu vanuit België naar het buitenland, of vanuit het buitenland naar België wordt overgebracht, in beide gevallen spreken we van repatriëring van een overledene. Dat betekent letterlijk: ‘naar het vaderland terugkeren’.

 

De rol van de begrafenisondernemer bij een repatriëring

De begrafenisondernemer regelt het nodige om de repatriëring vlot te laten verlopen. Er moeten immers een aantal procedures en gebruiken gevolgd worden, zowel in het buitenland als thuis. Sommige ondernemers zijn gespecialiseerd in repatriëringen en hebben een internationaal netwerk uitgebouwd om alles zo snel en correct mogelijk te laten verlopen.

 

De begrafenisondernemer zorgt voor:

  • De aangifte van het overlijden (op de plaats van het overlijden);
  • Contact met lokale autoriteiten (ambassade, consulaat…);
  • De overledene laten verzorgen en voorbereiden voor het transport;
  • Het transport regelen met vliegtuig of auto;
  • De formaliteiten aan de grens of op de luchthaven;
  • Alle administratieve verplichtingen (kistingsvoorwaarden, lijkenpas voor internationaal vervoer, vertaling van de documenten…).

 

Hoe werkt de repatriëring van een overledene?

Men brengt de overledene in het betreffende land naar een koelruimte en verzorgt het lichaam voor de repatriëring, vaak door middel van thanatopraxie. Daarna wordt het in een zinken kist gelegd, die vervolgens in een houten kist geplaatst wordt voor transport naar het vaderland.

 

Hoeveel kost de repatriëring van een overledene?

De kostprijs van een repatriëring hangt af van een aantal factoren, zoals het land van overlijden en de vervoerswijze. Gemiddeld kost een repatriëring tussen 3.000 en 4.000 euro. Een goede reisbijstandsverzekering dekt de kosten van een repatriëring in het geval van een overlijden in het buitenland.

 

Hoe lang duurt de repatriëring van een overledene?

De duur van de repatriëring varieert naargelang het land van overlijden en de vervoerswijze (wagen of vliegtuig). In sommige landen gebeurt er eerst een autopsie, waardoor het langer duurt. Reken gemiddeld op 3 tot 5 dagen. Als justitie betrokken is (bijvoorbeeld bij een verdacht overlijden), dan is het mogelijk dat het lichaam nog niet vrijgegeven wordt.

 

Uw begrafenisondernemer kan voor elk land inlichtingen inwinnen over de procedure, duur en kostprijs van de repatriëring van een overledene.
Vind hier een begrafenisondernemer in uw buurt

Uitvaartcentra

Vind een begrafenisondernemer in uw buurt