De verzorging van een overledene

Onder de verzorging van een overledene wordt het wassen en aankleden van het lichaam verstaan. Dit maakt deel uit van de opbaring. De verzorging van een overledene bestaat onder andere uit het scheren, het kapsel in model brengen en het aanbrengen van make-up. U kan uw wensen voor de verzorging en de opbaring van de overledene doorgeven aan de begrafenisondernemer.

 

Sommige nabestaanden willen de overledene zelf verzorgen, eventueel samen met de begrafenisondernemer. Dat kan het rouwproces enigszins vergemakkelijken. In bepaalde culturen en religies is de verzorging van een overledene door de eigen nabestaanden een traditie.

 

De verzorging van een overledene met thanatopraxie

Thanatopraxie (officieel ook wel ‘tijdelijke bewaarzorgen’ genoemd) is een lichte vorm van balseming waarbij een conserverende vloeistof in de bloedvaten van de overledene wordt ingebracht. Het lichaam behoudt zo maximum 10 dagen een natuurlijke kleur. Deze verzorging van de overledene wordt toegepast om een mooie en natuurlijke uitstraling van het lichaam te behouden tot aan de begrafenis. In België worden jaarlijks zo’n 10.000 overledenen met thanatopraxie behandeld.

 

Voordelen van thanatopraxie

  • het lichaam wordt niet koud;
  • geen koeling nodig bij thuisopbaring;
  • bewaart de natuurlijke kleur;
  • er komt geen geur vrij.

 

Sommige begrafenisondernemers zijn gecertificeerd om thanatopraxie zelf uit te voeren, ofwel werken ze samen met een thanatopractor.

 

Verschil tussen balseming en thanatopraxie

Bij balseming wordt, net zoals bij thanatopraxie, een conserverende vloeistof in de bloedbanen van de overledene geïnjecteerd, maar blijft het lichaam voor véél langere tijd (tot wel 20 jaar) bewaard. In België is balseming echter niet toegestaan. De ontbinding van het lichaam mag niet langer dan 10 dagen worden uitgesteld, dus in de praktijk wordt enkel thanatopraxie uitgevoerd.

 

Wat kost thanatopraxie?

Gemiddeld kost thanatopraxie 500 euro. Bekijk een overzicht van alle uitvaartkosten.

 
 

Uitvaartcentra

Vind een begrafenisondernemer in uw buurt