Crematie wordt duurder

Overzicht

Een overledene laten cremeren wordt binnenkort wellicht wat duurder. Gemeenten willen hun crematiekosten doorschuiven naar de nabestaanden.

 

Bij een sterfgeval is het normaal de huisarts of een opgeroepen dokter die het overlijden vaststelt. In het geval van een crematie gebeurt wettelijk gezien nog een tweede onderzoek. De bedoeling daarbij is om zo veel mogelijk verdachte overlijdens op te sporen. Hiervoor stelt de gemeente een arts aan, maar gemeenten willen de kost van dit bijkomend onderzoek niet meer betalen.

 

Extra kosten

De kost van een tweede onderzoek wordt dan een onderdeel van de kostprijs bij een crematie. Dat maakt crematies voor nabestaanden iets duurder.

 

Naast de kost van het bijkomstig onderzoek kunnen er bij crematie nog andere uitgaven komen, zoals de prijs van een urne, een concessie en/of een afsluitplaat op de urnemuur of urnenkelder. Het bedrag hiervan verschilt per gemeente.

 

Wil u een nauwkeurige inschatting van de kostprijs van de gehele uitvaart? Bespreek uw wensen met een begrafenisondernemer in uw buurt.