De digitale evolutie

Overzicht

Net als veel aspecten van ons dagelijks leven, volgt ook de uitvaartsector de digitale evolutie. Al is deze vernieuwing dikwijls nog confronterend, toch kiezen veel mensen er tegenwoordig voor om eigentijdse technologie te gebruiken in hun rouwproces. Het is niet alleen makkelijk, snel en gebruiksvriendelijk maar helpt vaak ook om de kosten te drukken en biedt een ecologisch alternatief voor de traditionele aanpak.

 

Online rouwplatformen

Er duiken alsmaar meer rouwplatformen op waar nabestaanden een persoonlijke rouwbetuiging kunnen achterlaten bij een overlijdensbericht. Denk maar aan ingedachten.be, inmemoriam.be, tillalways.com, etc. Deze openbare rouwregisters verzamelen niet alleen de condoleances maar bieden soms ook de mogelijkheid om virtueel een kaarsje te branden of online een bloemetje te plaatsen.

 

Online rouwbrieven en bidprentjes

Het rouwdrukwerk wordt tegenwoordig al eens vervangen door een digitale versie. De nabestaanden versturen de rouwbrieven en bidprentjes dan online en besparen zo niet alleen op de drukkosten maar voorkomen ook dat er bomen moeten sneuvelen voor het drukken van een papieren versie. Daarnaast wordt het rouwkaartje ook al regelmatig vervangen door een digitale condoleancekaart of e-card.

 

Rouwen via sociale media

In deze digitale evolutie kunnen ook de verschillende sociale media niet achterblijven. Facebook wordt al langer gebruikt als een soort rouwregister. Mensen richten dan na een overlijden een speciale Facebook-pagina of -groep op waar iedereen zijn rouwberichtjes kan posten. Maar ook andere apps kunnen van pas komen bij het plannen van een uitvaart.

 

Begrafenisondernemers zien zo bijvoorbeeld dat nabestaanden soms een moodboard creëren op Pinterest om duidelijk te maken hoe ze de uitvaart willen inkleden of Spotify gebruiken om een afspeellijst samen te stellen voor de begrafenisdienst. Het fijne aan deze apps is dat je de inhoud tijdens en na het rouwproces gemakkelijk kan delen met alle betrokkenen.