Uitvaart op zee

Overzicht

Wanneer iemand overlijdt en men kiest voor crematie worden de assen dikwijls uitgestrooid op de strooiweide of bijgezet in een columbarium. Een alternatief hiervoor dat steeds populairder wordt, is een asneerlating op zee. Al dan niet omdat de overledene een speciale band had met de zee, maar ook gewoon omdat de vrijheid van de volle zee veel mensen aanspreekt.

 

Speciale urne

Bij een asverstrooiing op zee denkt men al eens aan het beeld van assen die uit de urne in zee worden gestrooid. Aangezien de combinatie van wind en assen voor onaangename verrassingen kan zorgen op een schip ziet een asneerlating op zee er tegenwoordig gelukkig anders uit. De assen worden neergelaten in een speciale urne gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal. Wanneer de urne in contact komt met water drijft hij nog even en zinkt dan naar de bodem waar hij volledig oplost zodat de assen in zee vrijkomen.

 

Verloop van de uitvaart

Op de dag van het afscheid vaart u met een rederij naar keuze uit naar de plaats van neerlating. Dit kan eventueel een specifieke locatie zijn die een speciale betekenis heeft. De ceremonie gebeurt volgens de maritieme tradities wat wil zeggen dat u uitvaart met de vlag halfstok. Op de plaats van neerlating kan u afscheid nemen met een laatste woord, gedicht, lied, etc. voor de urne in de zee wordt neergelaten. Daarna vaart het schip een laatste ronde om de afscheidslocatie en kan u eventueel nog bloemen uitstrooien op deze plaats in het water. Er volgt een laatste groet en eerbetoon met de scheepsbel, een symbool voor het afscheid op zee. Voor u terug huiswaarts keert, wordt de vlag in de maststok gehesen.

 

Voordelen van een asneerlating op zee

Een uitvaart op zee is budgetvriendelijker dan een traditionele begrafenis. Natuurlijk zijn ook hier de kosten afhankelijk van de urne die u kiest, het aantal genodigden, etc. maar er zijn ook verschillende begrafeniskosten die tot een minimum worden beperkt of wegvallen. Denk maar aan de bloemen, de grafsteen, de concessie, etc. Bovendien valt het verplichte bezoek aan de begraafplaats weg voor de nabestaanden, net als het onderhoud van de grafsteen.

 

Herdenkingsvaart

Wie na een tijdje nog eens een bezoek wil brengen aan de laatste rustplaats op zee kan een herdenkingsvaart boeken. Er wordt dan op de plaats van neerlating de tijd genomen voor een moment van bezinning en u hebt de mogelijkheid om bloemen neer te leggen. Een herdenkingsvaart kan bijvoorbeeld plaatsvinden één jaar na de uitvaart maar ook op een datum met speciale betekenis zoals de verjaardag van de overledene, een huwelijksverjaardag, etc.