Wat doe je als een huisdier sterft?

Overzicht

Is je huisdier overleden? Dan wil je je trouwe huisgenoot misschien een waardig afscheid geven. Er zijn verschillende mogelijkheden voor de uitvaart van een gestorven huisdier, maar er is ook een wettelijk kader waar je rekening mee moet houden. Wat kan en mag bij een dierenuitvaart?

 

Cremeren

Hiervoor kan je terecht in een erkend dierencrematorium waarbij je de mogelijkheid hebt je huisdier te laten ophalen. In sommige gevallen gebeurt de crematie samen met andere dieren, maar je kan een dier ook individueel cremeren zodat je de as kan uitstrooien op een toegewezen strooiweide of in een urn kan bewaren. Die kan je ook vaak in het crematorium aankopen. De prijs van een dierencrematie hangt af van een aantal factoren zoals het gewicht en de beslissing om je huisdier individueel te cremeren.

 

Zelf begraven

In sommige gemeentes wel en in andere niet. Vraag dus eerst bij jouw gemeente na wat het beleid is. Als het toegestaan is, zijn er nog een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Huisdieren die minder dan 10 kg wegen, mag je zelf in de tuin begraven als het graf minstens een halve meter diep is. Het dier mag niet gestorven zijn aan een besmettelijke ziekte en de grond mag niet klei- of leemachtig zijn. Als je het dier begraaft, doe dat dan niet in plastic of niet-afbreekbaar materiaal. Verder mag je het dier niet op openbare eigendommen begraven. Ook als je bijvoorbeeld een huis huurt, is de grond niet van jou en mag je er dus geen dieren begraven!

 

Opzetten

Taxidermie, zoals dat heet, wordt steeds populairder. Ook hier is er een wetgevingskader waar je rekening mee moet houden. Zo mogen inheemse beschermde soorten niet opgezet worden. Een kat of een hond valt niet onder die categorie. De prijs van taxidermie wordt bepaald door de grootte van het dier en het aantal werkuren dat de taxidermist eraan besteedt. Reken voor een kat op zo’n 250 euro, en voor een hond ongeveer het dubbele.