Wat gebeurt er met je online gegevens na je overlijden?

Overzicht

Zowat 7,1 miljoen Belgen zijn actief op sociale media. Wellicht heb je zelf ook een account bij Facebook, Instagram, Twitter of Google. Maar heb je je al eens afgevraagd wat er met je data gebeurt na je overlijden? Als je zelf geen actie onderneemt, dan blijven je gegevens, accounts en foto’s voor eeuwig digitaal beschikbaar. Silentis zocht uit wat je kan doen om je online nalatenschap in eigen handen te nemen.

 

Digitaal nalatenschap

Hoe bekomt een erfgenaam jouw online gegevens? Dat blijkt niet zo eenvoudig. De gebruikersvoorwaarden van Facebook laten bijvoorbeeld niet toe in te loggen op een ander account of dit te verwijderen, zelfs als deze persoon overleden is en je familie bent. Momenteel is er geen wetgeving die bepaalt wat er met jouw data gebeurt na je dood waardoor je beter zelf te kennen geeft wat er met je online identiteitsgegevens moet gebeuren.

 

Herinneringspagina…

Misschien heb je het al eens meegemaakt: opeens krijg je herinneringen van een foto of een verjaardag van iemand die overleden is. Ongemakkelijk voor kennissen, ronduit pijnlijk voor nabestaanden. Gelukkig zijn sociale media daar ondertussen op voorzien en bieden ze de mogelijkheid om na je overlijden je pagina te veranderen in een herinneringspagina. Die kan met beperkte rechten worden beheerd door iemand die je zelf aanwijst. Op Facebook kan die naaste geen berichten lezen of iets in jouw naam posten, maar wel beslissen wie berichten op de pagina mag plaatsen. Ook Instagram heeft een gelijkaardige mogelijkheid. In de instellingen van je account kan je aangeven of je een herinneringspagina wil na je dood, en wie die mag beheren.

 

… of gewoon verwijderen?

Misschien heb je er helemaal geen nood aan om na je dood online voort te bestaan. Dan kan je ervoor kiezen om je account te laten verwijderen. Ook dat moet je aangeven in de instellingen, maar iemand moet dan nog steeds laten weten dat je overleden bent. Het ene kanaal is daar al rigoureuzer in dan het ander. Bij Facebook en Instagram kan vrij eenvoudig een formulier worden ingevuld. Twitter vraagt dan weer een kopie van de identiteitskaart en de overlijdensakte.

 

Kan je je online muziekcollectie schenken?

We laten natuurlijk meer sporen na dan enkel onze sociale media accounts. Virtueel eigendom bestaat ook uit digitale bestanden die je legaal aangekocht hebt zoals e-boeken, films, series en muziek. Hier ligt echter een belangrijke nuance. Als je het recht koopt om een bestand te downloaden, dan ben je niet de wettelijke eigenaar van dat bestand. Je koopt slechts een licentie om die bestanden te gebruiken. Als je sterft, vervalt dat recht en kan niemand anders genieten van jouw downloads.